Pittsburgh, Pennsylvania

autor | 30.6.2014

PittsburghPittsburgh je město ve státě Pennsylvania. Stejně jako Indianapolis se nepyšní titulem největší město v USA, ale na kráse tohoto města to nic nemění. Město bylo založeno v roce 1758 a je jedno z mála měst, které má po písmenku G i H. V roce 1890 bylo H dokonce odstraněno, ale lidé si H prosadili zpátky.

Pittsburgh bylo postaveno jako ocelové město. Průmysl zde byl na vysoké úrovni. Dnes je situace jiná, ale Pittsburgh se může stále pyšnit zdravotnictvím a technologiemi na vysoké úrovni. Je příkladem ekonomické regeneraci, jeho vzestup byl inspirací pro prezidenta Baracka Obamu. V roce 2009 zde proběhl G – 20 Summit.

Pittsburgh se také může pochlubit velice silnými sportovními týmy. V roce 2009 vyhrál cenu „The Best Sports City“. Je také zajímavé, že týmy jednotlivých sportů sdílejí stejnou barvu, zlatočernou jako symbol svého týmu. Pittsburgh je vyhlášené jako zlatočerné město. Mimo jiné zde začínal svojí hokejovou NHL kariéru i Jaromír Jágr.

Tentokrát jsme zavítali do 3. nejbezpečnějšího města, což nás velice těšilo. Po Chicagu a hlavně Detroitu změna. Ne však k lepšímu, tedy žádné veliké změny jsme v centru města nepozorovali. Takže kdyby se města nepyšnila buď tím a nebo tím titulem, nepoznali bychom, kde zrovna jsme. Ale večerní procházku jsme raději opět vynechali. Pro jistotu :-).

Zajímavosti:

  • Cathedral of Learning – Velice významná budova Pittsburghské university. Je napsána na seznamu historických míst. Nyní je zde mimo jiné i muzeum „classrooms“ – staré učební třídy napříč celým světem. Je zde i prvorepubliková československá třída. Vstup je $4.
  • Heinz memorial Church – Velice hezký kostel na území Cathedral of Learning. Stojí za vidění.
  • Soldiers & Sailors Memorial Hall & Museum – Velice podobná stavba jako v Indianapolis (také Memorial of War). Dovnitř jsme nešli, jen jsme se porozhlédli kolem.
  • PPG Place – Krásné náměstí v centru Pittsburghu. Určitě stojí za vidění. Vodotrysk je krásný a v létě určitě osvěží. Zaparkovali jsme v postranní uličce za $3 na hodinu. Po celém náměstí jsou židle a stolečky se slunečníky. Ideální na trochu relaxace. Budova PPG je celá prosklená a sídlí zde mnoho firem.
  • Market Square – Náměstí je téměř propojené s PPG Place. Je moc pěkné, plné zeleně a zahrádek, kde si můžete dát zmrzlinu nebo kafíčko. Pohybují se zde podivné existence, ale policie je přítomna, takže se není čeho bát.
  • Point State Park – Nádherný park u soutoku tří řek (Allegheny River, Monongahela River a Ohio River) v centru Pittsburghu. Dominuje mu krásná fontána. Stříká vodu až do výšky 46 metrů. Součástí parku jsou 2 nejstarší budovy Pittsburghu, které slouží jako muzeum. Pohled od fontány na Downtown opravdu stojí za foto :-).
  • Mount Washington – Výhled na celý Downtown. Ulice Grandview je pro tento pohled uzpůsobena a naleznete zde několik vyhlídkových plošin. Pro další hezké fotografie zajeďte na Point of View Park, stejnojmenná ulice. Odtud uvidíte celý Downtown i s fontánou.

Pittsburgh na nás působil dobře. Ale že by nás nějak uchvátil, to ne. Mnohem hezčí je Indianapolis. Určitě si projděte Downtown a Point State Park. Pokud nejste sportovní fanoušci, nic moc zajímavého zde není.

Domů Fóra Pittsburgh, Pennsylvania

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 9 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Pittsburgh, Pennsylvania
Vaše informace: