Detroit, Michigan

autor | 23.6.2014

DetroitDetroit je největší město státu Michigan. Má velice bohatou historii, i když ne moc růžovou. Na začátku bylo všechno skvělé, zrodil se automobilový průmysl. Obrovské továrny, plno pracovních míst, platy trojnásobně vyšší než kdekoliv jinde, práce dokonce i pro černochy, vlastní dům. Píše se rok 1899 a mladý pan Henry Ford staví první automobilovou firmu. Nabízí vysoké platy a vstup do střední vrstvy. Město se začíná rozrůstat, mohlo pojmout až 3 miliony lidí.

Bohužel přišla krize, a tak podniky pomalu krachovaly a Fordova firma také. V roce 1967 vypukly rasové nepokoje. Bylo zabito 34 lidí a musela být povolána armáda USA. To mělo za následek masové stěhování bílých lidí od centra Detroitu. Postavili si nová městečka a založili nové firmy. Černoši zůstali v centru města (80% populace v Detroitu), a tak začala černá historie.

Detroit zabírá první místo žebříčku kriminality v USA. Tzv. mezníkem je ulice 8. míle (natočený stejnojmenný film se zpěvákem Eminemem), od této části se dělí Detroit na bezpečný a nebezpečný. Právě v centru a okolí centra Detroitu je v průměru jedna vražda za den a na 70 požárů. Detroit před rokem vyhlásil bankrot (2013). Nezaměstnaných v Detroitu je více než 1/5, 40% pouličních lamp nesvítí (kvůli úspoře peněz), na sanitku a policii se čeká v průměru 58 minut. Ve čtvrtích je plno rozpadlých, shořelých baráků.

Toto jsou fakta z internetových medií. Pravda je však trošku jiná. Detroit jsme prozkoumávali 2 dny, a že bychom se zde cítili méně bezpečně než v jiných městech USA, se říct nedá. Ano je pravda, že v přilehlých čtvrtích je výrazná spousta rozpadlých baráků a plno odpadků, ale Downtown je úplně normální městská část, která má osvětlení, policii a milé vstřícné lidi. Možná jsme zavírali do jiného Detroitu, nebo se situace výrazně zlepšila, ať tak či tak Detroit nepůsobí jako kriminální město. V noci bychom po ulicích nechodili, ale to ve většině amerických měst.

Určitě stojí za návštěvu komplex mrakodrapů GM Renaissance Center – sídlo mezinárodní korporace General Motors, výrobce osobních a nákladních aut (Cadillac, Chevrolet, GMC, Opel, Vauxhall a další). Sídlo firmy je postaveno na nábřeží řeky Detroit s výhledem na Kanadské město Windsor. Doporučujeme projít si nábřeží, je tam opravdu hezký výhled a čisto. Zdarma se každý den ve 12 hodin a ve 14 hodin konají prohlídky po celém sídle. Milá průvodkyně nám vyprávěla o historii firmy, budovy i Detroitu. Třešničkou na dortu je poté výhled ze 73. patra, nejvyšší z pěti budov, firmy GM.

Za návštěvu rozhodně stojí Henry Ford Museum – velký muzejní komplex s celoživotní sbírkou Henryho Forda – revoluční stroje a výrobky, život a bydlení během průmyslové revoluce.

Tipy pro Vás – Detroit

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • HotelsCombined.com – ubytování v Detroitu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Detroit, Michigan

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel DamonKef a poslední změna proběhla před 1 týdnem, 1 dnem.
Odpověď na: Detroit, Michigan
Vaše informace: