Chicago, Illinois

autor | 27.6.2014

Chicago Chicago je velice pěkné a zelené město ve státě Illinois.  Také se mu říká „město v zahradě“, díky velikému množství zeleně a zahrad. Chicago je 3. nejlidnatější město v USA. Spolu s příměstskými oblastmi čítá 10 milionů obyvatel.

Oficiálně město vzniklo v roce 1837, ale už od roku 1673 byly stavěny první domy. Místo bylo ideální pro obchod s kožešinou, vedla zde totiž obchodní stezka z východu na západ. Byl zde založen srub, který sloužil jako stálá obchodní stanice. Díky železnici a obchodu se Chicago stalo průmyslové a obchodní centru středozápadu. Z Chicaga vede různými směry 27 železnic, které dováží železnou rudu, uhlí, ocel, chemické a potravinářské výrobky do celých USA.

Kriminalita je stejně jako v Detroitu vysoká, ale daří se ji korigovat a snižovat. Ve čtvrtí kolem downtownu se bourají staré domy a jsou zde stavěny nové pro střední vrstvu.

Samozřejmě by to nebylo americké město, aby nemělo své NEJ. Stojí zde 2. největší budova v USA a 4. na světě (Willis Tower). Mají zde také 3. největší letiště na světě (Airport O´Hare) a také jednu z největších fontán na světě (Buckingham Fountain).

Celý náš pobyt v Chicagu byl provázen velice špatným počasím. Když zrovna nepršelo, byla mlha, která se držela na celém downtownu a zakrývala do odpoledních hodin celé mrakodrapy. Snímků Downtownu máme tedy málo, ani jsme nemohli na vyhlídku do jednoho z nejvyšších mrakodrapů.

Co vidět v Chicagu

National museum of Surgical science – Výborné muzeum zachycující historii světové chirurgie. Naleznete zde nespočet chirurgických nástrojů, přístroje, sesterské pomůcky, výstavu o rengenu a jeho vzniku. Japonskou a Korejskou medicínu. Hlavní lákadla jsou různě vystavené lidské části těla (pokud jste byli na výstavě Bodies v Praze), je zde svalovec, kostra i s cévami, lidské plody od početí po porod, dokonce i novorozenci s deformacemi (nedoporučujeme pro citlivější povahy). Cena je dost vysoká $15 na osobu, ale my jsme našli 50% slevu a navíc každé úterý je muzeum zdarma.

John Hacock Center – Mrakodrap tyčící se do výšky 344 metrů s vyhlídkovou terasou v 95 patře. V budově sídlí firmy, restaurace, ale i bytové jednotky. Cena na vyhlídku je $17.

Navy Pier – Stejný typ mola jsme již navštívili v San Franciscu. Je to primárně atrakce pro turisty. Bohužel se molo zrovna předělávalo, a tak zde byla omezení. Molo měří přes 1000 metrů. Naleznete zde Ruské kolo, restaurace, pivní zahradu, vyhlídkové plavby, muzea a jiné atrakce pro děti. Pohled z mola na celý Downtown určitě stojí za vidění.

Tribune Tower, The Wrigley Building, Trump International Hotel & Tower – Krásné mrakodrapy na nábřeží řeky Chicago. Zajímavá architektura všech staveb. Pár fotek a procházka po mostě, stojí za vidění. Jen je problém s parkováním. My jsme zajeli do jedné z postranních uliček, a za pár dolarů na 2 hodiny jsme v klidu zaparkovali.

Grant Park – Obrovský park uprostřed Chicaga. Procházka na krásné odpoledne. Zaparkovali jsme v ulici S Columbus Dr., $2 na hodinu.Prošli jsme si celý park a vybrali jsme pro vás nejzajímavější atrakce:

  • Buckingham fountain – Jedna z největších fontán na světě. Opravdu nádherná, krásný výhled na mrakodrapy.
  • Lurie Garden – Měli jsme štěstí a zahrada zrovna krásně kvetla a voněla. Klidné a příjemné místo.
  • Jay Pritzker Pavilion – Koncertní hala pod širým nebem. Nechali bychom se zlákat na nějaký pěkný koncertík. 🙂 Moc pěkná a zajímavá.
  • Cloud Gate – Nádherné, neopakovatelné umělecké dílo. Představuje kapku rtuti, která je kovaná z vyleštěné nerezové oceli a odráží se na ní celé moderní město Chicaga. Kdo nemá svojí fotku z odraženého obrazu, jako by v Chicagu nebyl. Nelekejte se, na fotce budete vypadat menší a tlustší než ve skutečnosti jste :-).
  • Millenium monument – pěkné sloupořadí s fontánkou uprostřed. Stojí za vidění a pár fotek.
  • Crown Fountain – Zcela výjimečná a ojedinělá fontána na světě. 2 věže na konci fontány mají LED obrazovky a jsou zde promítány obličeje 1000 obyvatel Chicaga. Obličeje také vypouští z úst vodu do fontány.

Willis Tower – 2. největší mrakodrap v USA. Můžete si prohlídnout celé Chicago ze 103. patra. Cena $18 na osobu. Jsou zde unikátní skleněné terásky, takže vidíte pod sebe. Pro slabší povahy nedoporučujeme. Jak už jsme psali, bohužel nám počasí nepřálo, a tak jsme se do budovy nedostali. Tak snad využijeme další nejvyšší budovy v USA.

Když pomineme zácpy na dálnici (které byly opravdu hrozné a nekonečné) a počasí, tak nám Chicago přijde jako standardní americké město. Určitě si udělejte čas na Grant park a také na Willis tower, snad vám bude přát počasí. Pro inspiraci jsme si pustili seriál Chicago Fire, který byl opravdu točený ve městě. 🙂

Tipy pro Vás – Chicago

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Chicagu (včetně Legolandu) lze se slevou sehnat na serveru TrustedTours.com.
  • Pokud trávíte v Chicagu a okolí několik dní, lze si zakoupit 1, 2 či 3-denní Go Chicago Card či Chicago CityPASS, které zahrnují vstupy do desítek atrakcí a další slevy.
  • HotelsCombined.com – ubytování v Chicagu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Chicago, Illinois

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 8 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Chicago, Illinois
Vaše informace: