San Diego Old Town

autor | 15.5.2014

Old TownStaré město, připomínající počátky města San Diega. Celý komplex je chráněná národní památka. Ulice, které vás vtáhnou zpátky do dob 18. stol. Tradiční pokrmy, muzea řemesel, starého života a umění. Navštívili jsme pár muzeí, ale je jich tady daleko víc a nejlepší je, že většina je zadarmo. Moc se nám zde líbilo, atmosféra krásná, všichni zde byli moc milí a snažili se nám přiblížit dřívější život v okolí San Diega.

Zaparkovali jsme kousek od Cygnet theater, všechny atrakce jsou od sebe kousek, takže není potřeba přejíždět, parkování je samozřejmě zadarmo. Uprostřed starého města nesmí chybět historický státní parčík i s vysokým stožárem a americkou vlajkou. Je zde spousta obchůdků a různých suvenýrů, pokud máte čas v klidu si vše prohlédněte a nekupujte věc hned v prvním obchodě, naleznete zde více obchodů se stejnými levnějšími kousky. Ochutnali jsme místní speciality v jedné z mnoha restaurací, jídlo bylo velice dobré, hrál nám k němu starý indián na 6 různých nástrojů do rytmu indiánských, ale i známých moderních písniček. Muzea, která jsme navštívili, blíže popíšeme v tomto článku.

  • Seeley Stables – Muzeum historických dostavníků a kočárů. Jak už název napovídá, muzeum se zabývá kočáry, dostavníky a všeobecně počátkám poštovní dráhy mezi San Diegem a Los Angeles. Tuto dráhu vymyslel Albert Seeley, byla však nahrazena železnicí v roce 1887.  Muzeum se nachází ve staré stodole, která ještě více utvrzuje stáří exponátů. Můžete zde vidět staré divadlo a výstavu starého nábytku z 18 stol. Muzeum je zdarma.
  • Cosmopolitan Hotel – hotel z roku 1800, samozřejmě po rozsáhlé rekonstrukci, i tak vás zaujme jeho stará krása.
  • First San Diego Courthouse Jall – První soudní síň na území San Diega. Vystavena je zde soudní síň, pár starých dokumentů, a pokud projdete budovou, na dvorku je stará železná cela.
  • Immaculate Conception Church – Krásný starý kostel z roku 1917.
  • Heritage Park – Nádherný park se starými domy Viktoriánského stylu. Když jsme zde byli, kvetly zde všechny stromy a květiny a atmosféra byla nádherná. Každý dům je specifický a má vlastní styl a barvu. Je zde k vidění i starý kostel Temple Beth Israel. Každý dům má své jméno a svou historii. Dovnitř se bohužel nedostanete, ale v jednom z domů je kavárna a obchod se suvenýry.
  • Whaley House – Strašidelný dům ve starém městě, na první pohled tak nevypadá, nám se zde nic podezřelého nestalo, ale očití svědci mluví jinak. Místo je považováno za jedno z nejstrašidelnějších míst v USA, každý den je provozován výlet tzv. Ghost Tour, za strašidly a podivnými jevy v okolí tohoto domu. Historie Whaley House sahá do roku 1857, kdy dům postavil Thomas Whaley. Tento dům byl první dvoupatrový dům v San Diegu. V přízemí se nachází druhá nejstarší soudní síň v San Diegu a také obchod se smíšeným zbožím. Dále je zde k vidění, pracovní místnost a pokoj pro hosty. V prvním patře je první komerční divadlo v San Diegu, pokoje po děti a ložnice. Proč je dům považován za strašidelné místo? Dům je postaven na pozemku, kde byl oběšen jeden muž, zvláštní je že Thomas Whaley byl přítomen popravy a za pár let pozemek koupil a postavil zde svůj dům. Nejstarší dcera Thomase Whaleye Violet, skočila do cisterny za domem chtěla spáchat sebevraždu, nepovedlo se. Bohužel o 3 týdny později se zastřelila v koupelně tohoto domu, trpěla prý depresemi po rozvodu. Někteří se domnívají, že Violet byla zavražděna. Zemřel zde také jeden ze synů Thomase, v 18 měsících na spálu. Další záhadná smrt je 11-leté zrzavé dívenky, která snědla velké množství jedovatých prášků. Soudní síň byla občas použitá jako márnice. Historie tohoto domu je opravdu pestrá, pokud máte rádi tajemno neváhejte a přijďte se podívat. Dům je otevřen každý den od 10:00 – 17:00 hod. za $6 a od 17:00 – 23:00 za $10.
  • El Campo Santo Cemetery – starý hřbitov, používal se mezi lety 1850 – 1880, zachovala se jeho malá část, zbytek hrobů pod San Diego Avanue a Lindwood Street.
  • Sheriff´s Museum – Muzeum se nám velice líbilo, rozhodli jsme se, že o něm vytvoříme samostatný článek.

V Old Town se nám opravdu líbilo. Doporučujeme si na něj vyhradit minimálně 3 hodiny. Je toho tady spousta.

Tipy pro Vás – San Diego

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Diegu se slevou
  • Go Card San Diego – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr ze 44 položek (např. LEGOLAND, San Diego Zoo, Safari, lodní plavby, letadlová loď Midway a mnoho dalších), sleva až 55%
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Diegu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz