Johnson Space Center – Neutral Buoyancy Laboratory

autor | 7.4.2014

Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) je zařízení pro trénink výstupů astronautů do volného vesmíru (EVA – extravehicular activity) v areálu Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu. V budově je umístěn obrovský vodní bazén, kterým lze nejlépe simulovat stav beztíže na oběžné dráze Země. V bazénu jsou umístěny věrné modely většiny částí mezinárodní vesmírné stanice a několika zásobovacích lodí, které je navštěvují. Modely jsou věrné zvenku, uvnitř modelů se v bazénu necvičí (to se dělá v další tréninkovém zařízení – Space Vehicle Mockup Facility). Kdysi zde byl také model nákladového prostoru raketoplánu, ale po ukončení jejich programu v roce 2011 byl z bazénu odebrán.

Neutral Buoyancy LaboratoryKaždý výstup do vesmíru je velice pečlivě trénován. Každá hodina výstupu znamená přibližně 6 hodin výcviku. Vše se zkouší tak dlouho, dokud není vše dokonale natrénováno. Dělá se to do nejmenších detailů – astronauté mají dokonce přesnou posloupnost vnějších úchytů, po kterých se po vesmírné stanici budou pohybovat. Není se čemu divit, ve vesmíru budete mít na vše jen jeden pokus a velmi omezený čas. Během tréninku se astronaut naučí jednotlivé pohyby, ověří se že je požadovaný úkon možný, zjistí se jaké přesně bude potřeba nářadí, jak dlouho to bude trvat, zda nenastanou nějaké komplikace atd.

Astronauté musí v bazénu zůstat do té doby, dokud není úkol splněn. Ve vesmíru také nemohou práci přerušit a třeba si odskočit na jídlo nebo na toaletu, protože každý výstup do vesmíru na ISS znamená cca 3 hodiny příprav.

V bazénu se používají skutečné skafandry se vším všudy – včetně jejich systému podpory života, čímž se také kompletně otestují. Aby byl stav v beztíže v bazénu co nejvěrnější, asistují astronautům potápěči, kteří jim přidávají nebo odebírají zátěž, aby se astronaut se skafandrem nevynořoval ani nenořil ke dnu. Potápěči se střídají v týmech každé 2 hodiny.

Každá tréninková mise je samozřejmě důkladně zaznamenávána a analyzována, aby se vychytaly všechny sebemenší detaily, vše bylo dokonalé a skutečný výstup do vesmíru proběhl zcela hladce.

Během naší návštěvy jakási skupina lidí, která nemá nic společného s NASA a vesmírem, používala bazén zřejmě ke zkouškám způsobu přežití v záchranném člunu.

A jako bonus jsme vedle bazénu viděli skutečnou připravovanou kapsuli Orion. I náš průvodce ji viděl na vlastní oči poprvé. Zrovna zde byla připravována na testování jejího přistání do moře při návratu z vesmíru.

Tipy pro Vás – Houston, Texas

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Houston CityPASS – vstupy na atrakce se slevou (Space Center Houston, akvárium, muzeum přírodních věd, ZOO a další)
  • HotelsCombined.com – ubytování v Houstonu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Johnson Space Center – Neutral Buoyancy Laboratory

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 10 roky.
Odpověď na: Johnson Space Center – Neutral Buoyancy Laboratory
Vaše informace: