Lake Powell, přehrada v Glen Canyon

autor | 12.4.2014

Lake Powell je jezero na řece Colorado na hranicích států Utah a Arizona. Jezero vzniklo poté, co byla v kaňonu Glen postavena přehrada. Je to vyhledávaná turistická destinace s nádherným panorama okolních hor, skal a průzračně čisté vody. Toto jezero na druhé příčce žebříčku v objemu přehradních nádrží v USA.

Glen Canyon DamPřehrada v Glen Canyon byla postavena v letech 1956 – 1966 za účelem regulace toku řeky Colorado (akumulace vody v období dešťů, minimalizace záplav a pouštění vody do řeky během sucha) a produkce elektrické energie. Svým současným výkonem dokáže elektřinou zásobovat 1,5 milionů lidí. Napouštění jezera Powell po dokončení přehrady trvalo dlouhých 17 let.

Absolvovali jsme exkurzi na přehradu, do jejího nitra i do strojovny, cena $5 na jednu osobu. Je to zcela klasická vodní elektrárna jak je známe z ČR. Její maximální výkon je 1,26 megawatt.

Zajímavé je, že přilehlé město Page, ve kterém jsme bydleli, vzniklo právě jen kvůli stavbě přehrady za účelem ubytování všech dělníků a dalších pracovníků. Je to tedy velmi mladé město, založené roku 1957.

Jezero Lake Powell je součástí národního parku Glen Canyon National Recreation Area, pro vstup do oblasti je potřeba zaplatit poplatek parku ($15, neplatí pro návštěvu přehrady).

Odkazy:

Domů Fóra Lake Powell, přehrada v Glen Canyon

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 3 týdny.
Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #76832 Odpovědět
    Žaneta
    Host

    Ahoj, podnikal prosím někdo cestu lodí na Lake Powell k Rainbow bridge? Podělíte se o zkušenosti?

Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
Odpověď na: Lake Powell, přehrada v Glen Canyon
Vaše informace: