Kennedy Space Center – Vehicle Assembly Building

autor | 1.4.2014

Vehicle Assembly Building (VAB) je budova v Kennedyho vesmírném středisku, která byla v letech 1968 až 2011 používána pro sestavování všech raket pro mise s lidskou posádkou a raketoplánů. Je součástí startovacího komplexu 39.

Vehicle Assembly BuildingBudova je významná svými rozměry – je vysoká 160 metrů, dlouhá 218 metrů a široká 158 metrů. V době, kdy byla postavena, byla největší budovou co se objemu týká. Její výška je dána potřebou sestavování raket Saturn V ve vertikální poloze, raketa pak byla spolu s lodí Apollo dopravena na startovací rampu. Podobně to pak bylo s raketoplány – zde byly vzpřímeny do svislé polohy, spojeny s palivovou nádrží a urychlovacími raketami, položeny na mobilní odpalovací plošinu (Mobile Launcher Platform) a následně obrovským pásovým transportérem (Crawler-Transporter) dopraveny na startovací rampu.

Mezi VAB a startovacími rampami 39A a 39B je vybudována cesta pro pásový transportér (crawlerway), široká 40 metrů a dlouhá 5,6 km. Doprava raketoplánu z VAB na rampu 39A trvala 6 hodin.

Budova VAB má 4 obrovská vrata, za kterými se skrývaly 4 prostory pro sestavování raket. V počátcích projektu Apollo se předpokládalo, že lidé budou na Měsíc létat každou chvíli, a tak byla budova připravena na sestavování 4 misí zároveň.

V současné době je budova předělávána na nový projekt raket NASA s lidskou posádkou – Space Launch System (SLS) s kapsulí Orion.

Budovu bohužel turisté navštívit nemohou, ale je možné ji fotit a natáček zvenku. Během naší návštěvy byla vidět jedna odpalovací plošina, která bude též upravována pro SLS, a nově budovaná věž pro SLS.

Odkazy:

Tipy pro Vás – Orland, Florida

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Orlandu lze se slevou sehnat na serveru TrustedTours.com a BestofOrlando.com – např. projížďky na vznášedlech v Everglades, zábavní parky (Legoland, Universal, Disney, SeaWorld) aj.
  • Pokud trávíte v Orlandu a okolí několik dní, lze výrazně ušetřit zakoupením 2 nebo 4-denní Go Orlando Card, která zahrnuje vstup do Kennedyho vesmírného střediska a dalších více než 44 atrakcí (např. Legoland, Wonderworks, Ripley’s Believe It Or Not, Titantic).
  • HotelsCombined.com – ubytování v Orlandu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz