Johnson Space Center – Mission Control

autor | 8.4.2014

V Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu se nachází mimo jiné Christopher C. Kraft Jr. Mission Control Center, což je budova obsahující řídící střediska NASA pro řízení misí s lidskou posádkou. V současné době je zde funkční místnost FCR 1, ze které se nepřetržitě řídí vše co souvisí s mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Jako jedni z mála jsme se mohli v rámci exkluzivní (nikoliv levné) exkurze podívat na obě řídící místnosti, u té historické si i sednout za pulty a zařízení si „osahat“.

Toto středisko bylo vybudováno v roce 1965, poprvé se odsud řídila mise Gemini 4. Předtím bylo vše řešeno z vojenské základny Cape Canaveral na Floridě. Ze dvou místností byly řízeny všechny mise projektů Gemini, Apollo, Skylab a raketoplánů.

Mission Control Center, HoustonMístnost FCR 1, zcela předělána v roce 2006, je v současné době používána pro řízení mezinárodní vesmírné stanice. Nepřetržitě se zde ve třech 8-hodinových směnách střídají operátoři a vše, co se odehrává na ISS a v jejím okolí, řídí, kontrolují, organizují a připravují. Nejdůležitější roli má letový ředitel (Flight Director), které za vše odpovídá jako celek a vydává závažná rozhodnutí. Vedle něj sedí na pozici CAPCOM vždy nějaký astronaut, který jako jediný komunikuje přímo s posádkou. Asi 15 minut jsme mohli sledovat aktivitu v této místnosti přes sklo z míst pro diváky. Na čumily byli operátoři zřejmě zvyklí a zcela imunní.

Místnost MOCR 1 byla používána zejména pro řízení misí Apollo, včetně těch neznámějších Apollo 11 a Apollo 13. Nějakou dobu byla rozebrána, ale později byla prohlášena za historicky významné místo a dána do původní podoby. My jsme do místnosti mohli na cca 20 minut, sedli jsme si za konzole, poslechli si přednášku o misích Apollo a osahali si přepínače a tlačítka.

Místnost zvaná White FCR, odkud byly řízeny mise raketoplánů v minulosti, se v současné době předělává na MCC-21 (moderní řídící místnost 21. století). Podle plánu by měla nejprve v druhé polovině tohoto roku 2014 převzít řízení ISS a pak nové budoucí mise NASA.

Budova obsahuje další místnosti, např. tréninkové řídící středisko a několik dalších historických.

Odkazy:

Tipy pro Vás – Houston, Texas

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Houston CityPASS – vstupy na atrakce se slevou (Space Center Houston, akvárium, muzeum přírodních věd, ZOO a další)
  • HotelsCombined.com – ubytování v Houstonu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

 

Domů Fóra Johnson Space Center – Mission Control

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 1 rokem, 9 měsíci.
Odpověď na: Johnson Space Center – Mission Control
Vaše informace: