Přehrada Hoover Dam

autor | 18.4.2014

Hoover Dam je přehrada na hranici států Arizona a Nevada, 25 mil (40 km) od Las Vegas. Sedí na řece Colorado, kterou potkáváme neustále – v Grand Canyonu a na přehradě Glen Canyon Dam. Hráz přehrady zadržuje vodu v jezeře Lake Mead, prý největší nádrž v USA.

Hoover DamPřehrada nevypadá na první pohled tak velká, je totiž posazena do velkého členitého kaňonu, a tak zdání trochu klame. A navíc i jezero, ve kterém přehrada drží vodu, je za „zatáčkou“, tudíž není vidět žádná masa vody, která by dojem velké přehrady umocnila. Než vám toto všechno dojde, tak si řeknete „A to je jako ono?!“.

V době naší návštěvy bylo období sucha, a tak byla přehrada docela prázdná. Zjevně je však připravena na velmi mnoho vody. V hlavní stěně hráze není žádná díra nebo přepad pro odtok přebytečné vody. Přepady jsou udělány po stranách mimo hlavní část. Přes ně přeteče voda a pak obrovskými tunely ve skále hráz obteče – toho prý nemuselo nikdy být využito kromě období údržby elektrárny.

Před hrází jsou do vody a skály zasazeny 4 obrovské věže, kterými je voda odváděna dolů do elektrárny, která je za hrází. Veškerá voda teče skrz elektrárnu. Má maximální výkon cca 1,3 GW a zásobuje energií Nevadu, Arizonu i Kalifornii.

K přehradě se dostanete pouze z Nevadské strany. Míli za dálničním mostem je odbočka k přehradě, následně absolvujete bezpečnostní prohlídku (většinou jen nahlédnou do auta a nechají vás jet). Autem můžete jet po hrázi a v Arizonské části vyjet na kopec, odkud je krásný výhled. Tam jsme zaparkovali, sešli dolů na hráz a prošli si ji tam a zpět.

Je také možné jít do návštěvnického centra a absolvovat prohlídku hráze a elektrárny, ale bylo to poměrně drahé (až $30 na osobu) a my jsme si již dříve prohlédli Glen Canyon Dam, kde to bylo výrazně levnější, a nic nového bychom neviděli. I tak jsme procházkou a kocháním se po okolí strávili 2 hodiny. Na zpáteční cestě jsme se zastavili na vyhlídce na jezero.

Tipy pro Vás – Las Vegas

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Vegas.com, BestOfVegas.com – portály s nabídkou ubytování a vstupenkami na atrakce
  • Death Valley National Park Tour – výlety do Údolí smrti z Las Vegas
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Las Vegas a okolí se slevou
  • HotelsCombined.com – ubytování v Las Vegas, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Přehrada Hoover Dam

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 3 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Přehrada Hoover Dam
Vaše informace: