Startovací komplex pro Apollo a raketoplány

autor | 31.3.2014

Jednou z nejdůležitějších částí návštěvy Kennedyho vesmírného střediska (KSC) na Floridě byla exkurze ke startovacímu komplexu 39. Ten se skládá ze 2 startovacích ramp (39A, 39B), velké budovy Vehicle Assemble Building (VAB), kde byly rakety a raketoplány sestavovány, a z crawlerway (cesta pro transport raket a lodí na startovací rampy). Jsou to jediné 2 startovací rampy v KSC, všechny předchozí jsou situovány v přilehlé vojenské letecké základně Cape Canaveral. Všechny mise s lidskou posádkou se však počínaje Apollo 4 přesunuly sem.

Startovací komplex 39Z těchto ramp nejprve startovaly mise Apollo 8 až Apollo 17 a následně všech 135 misí raketoplánů. Odsud samozřejmě odstartoval v roce 1969 i Neil Armstrong s misí Apollo 11 a člověk poprvé stanul nohou na Měsíci.

Starty z těchto ramp byly řízeny z 3 míle vzdáleného Launch Control Center, tedy v bezpečné vzdálenosti pro případ, že by došlo k nehodě. Všechny komplexy v Cape Canaveral byly naopak budovány tak, že řídící centrum bylo postaveno jako bunkr pár stovek metrů od místa startu (kvůli nedostatečně kvalitní kabeláži).

Součástí ramp jsou také vysoké věže s nádrží na vodu. Obrovský objem vody byl během cca 20 sekund na počátku startu raketoplánu vychrlen pod motory. Hlavním důvodem bylo absorbovat obrovskou tlakovou vlnu, která by se jinak odrazila od země a raketoplán zničila. Je to tedy gigantická vodní clona.

Opodál se nachází velké nádrže s palivem – hluboce zchlazeným tekutým vodíkem a tekutým kyslíkem. Palivo bylo přečerpáno do rakety vždy několik hodin před startem. Pokud nastal problém, bylo vráceno zpět do nádrží.

Startovací rampa 39A byla použita naposledy v roce 2011 při startu raketoplánu Atlantis, což byla jejich poslední mise. Od té doby zůstal téměř nedotčený, stále je na něm kompletní konstrukce i dopravník.

My jsme měli výjimečnou možnost podívat se až těsně k této rampě do dolní betonové části, která funguje jako obrovský deflektor plamenů – směřuje plameny a tlakovou vlnu směrem na východ do oceánu. Od dubna 2014 bude tato rampa zřejmě pronajata soukromé společnosti SpaceX na 20 let, tím prohlídky pro veřejnost skončí a původní konstrukce rampy bude rozebrána.

Startovací rampu 39B si přestaví NASA pro nové rakety Space Launch System (SLS), první start je plánován na rok 2017.

Tipy pro Vás – Orland, Florida

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Orlandu lze se slevou sehnat na serveru TrustedTours.com a BestofOrlando.com – např. projížďky na vznášedlech v Everglades, zábavní parky (Legoland, Universal, Disney, SeaWorld) aj.
  • Pokud trávíte v Orlandu a okolí několik dní, lze výrazně ušetřit zakoupením 2 nebo 4-denní Go Orlando Card, která zahrnuje vstup do Kennedyho vesmírného střediska a dalších více než 44 atrakcí (např. Legoland, Wonderworks, Ripley’s Believe It Or Not, Titantic).
  • HotelsCombined.com – ubytování v Orlandu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Odkazy:

Domů Fóra Startovací komplex pro Apollo a raketoplány

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 1 rokem, 4 měsíci.
Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #20773 Odpovědět
    David
    Host

    Zajímavý deník z cesty po USA. 😉
    Taky bych chtěl do USA, leč nemám peníze. Tak snad někdy.
    Můžu se zeptat, na kolik peněz Vás celý výlet přišel?

    Díky

Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
Odpověď na: Odpověď č. 20773 v Startovací komplex pro Apollo a raketoplány
Vaše informace: