Kennedy Space Center – Launch Control

autor | 22.3.2014

Kromě základního vstupu do návštěvnického areálu Kennedyho vesmírného střediska na Floridě je v nabídce několik rozšiřujících výletů autobusem. Jeden z nich je návštěva budovy řízení startů.

Launch Control CenterBudova Launch Control Center se nachází v těsném sousedství montážní haly Vehicle Assembly Building (VAB), kde byly rakety a raketoplány sestavovány (blíže v dalším článku o startovacích rampách). V řídící budově jsou 4 místnosti (Firing Rooms). Z nich byly řízeny veškeré starty misí Apollo a raketoplánů. Aktuálně se nepoužívá žádná místnost, protože zde z Floridy žádné mise NASA nestartují. Poslední byl start raketoplánu Atlantis v roce 2011. Od té doby se celý areál a vše související předělává na mise soukromých společností a SLS (Space Launch System – plánovaná raketa NASA).

V přízemí budovy jsme si pověděli něco o historii. Jsou zde vystaveny některé staré kusy řídících počítačů a hlavně je zde zeď, na které jsou zaznamenány veškeré odsud řízené mise – Gemini, Mercury, Apollo, raketoplány a vesmírné stanice. U každé mise je uveden start a přistání. U dvou misí raketoplánů údaj o návratu bohužel chybí.

Poté jsme vyjeli výtahem do třetího patra. Zde jsou vedle sebe všechny 4 řídící místnosti. Místnost č. 4 je poslední používaná, naposledy v roce 2011. V ní nedávno začala úplná rekonstrukce, vše se zlikviduje a vystaví se zbrusu nová hlavní řídící místnost pro další mise. Polovina místnosti je již rozebraná. V horní polovině, kde seděli to nejdůležitější ředitelé misí, je ještě částečně zachovalá. Sem jsme se mohli jít podívat a vše si zblízka prohlédnout. Ze zadní části budovy je krásný výhled na startovací rampy 39A a 39B, odkud startovaly všechny mise Apollo a raketoplánů, a také pásy kamení, po kterých velké mobilní rampy přepravovaly raketoplány z VAB na start.

Vedle místnosti č. 4 je místnost č. 3. Ta má být do budoucna záložní řídící místností. Nyní je v ní čilý ruch, zřejmě se na potřebných úpravách již pracuje. Tam jsme však vstoupit nemohli.

Tipy pro Vás – Orland, Florida

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Orlandu lze se slevou sehnat na serveru TrustedTours.com a BestofOrlando.com – např. projížďky na vznášedlech v Everglades, zábavní parky (Legoland, Universal, Disney, SeaWorld) aj.
  • Pokud trávíte v Orlandu a okolí několik dní, lze výrazně ušetřit zakoupením 2 nebo 4-denní Go Orlando Card, která zahrnuje vstup do Kennedyho vesmírného střediska a dalších více než 44 atrakcí (např. Legoland, Wonderworks, Ripley’s Believe It Or Not, Titantic).
  • HotelsCombined.com – ubytování v Orlandu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Odkazy: