Výlet z USA do Kanady či Mexika

autor | 21.2.2014

Severní AmerikaTuristickým návštěvníkům Spojených států je dovoleno na krátkou dobu vycestovat do Kanady a Mexika (a některé karibské ostrovy) a pak se vrátit zpět do USA. Týká se to vízového i bezvízového programu. Jako turista si tedy můžete udělat krátký výlet (do 30 dní) do Kanady, Mexika či Karibiku, nebude to považováno za ukončení vašeho pobytu v USA. Budete vpuštěni zpět a váš původní pobyt bude pokračovat.

U bezvízového programu (Visa Waiver Program s registrací ESTA) je v každém případě celková doba jednoho pobytu v USA omezena na 90 dní. Do Kanady či Mexika vycestovat můžete, ale váš čas 90 dní se bude stále odpočítávat. Tímto vycestováním tento čas nezastavíte ani nevynulujete – tedy návrat do USA nebude považován za zahájení dalšího nového pobytu v USA.

Pokud byste vycestování z USA do jiné země chtěli využít k vynulování 90 dní a zahájení nového pobytu, museli byste na chvíli cestovat dále (mimo Severní Ameriku a Karibik).

U turistických víz (B-1, B-2) to platí podobně, tam je pobyt v USA povolen obvykle na 6 měsíců. Pokud vycestujete do Kanady a pak se chcete vrátit do USA, musíte to stihnout nejpozději do konce doby povoleného pobytu.

Pokud vycestujete jinam, bude návrat do USA považován za zahájení nového pobytu a budete opět podrobeni důkladné imigrační kontrole, kde budete podezříváni z toho, že se chcete takto do USA vracet neustále a tím si neomezeně prodlužovat pobyt v USA. Pokud by to byla pravda, další pobyt vám nepovolí.

Samozřejmě vás musí Kanada či Mexiko na své území vpustit.

Další informace:

Kanada

Pro vstup do Kanady nemusí mít občané České republiky počínaje listopadem 2013 vízum, platí to pro pobyty v délce max. 6 měsíců. Tento bezvízový program platí pro turistiku, návštěvu přátel apod., není však povoleno v Kanadě pracovat (museli byste mít pracovní vízum). Stačí tedy jen platný pas, nic víc řešit nemusíte.

Více informací: Kanada – víza, režim vstupu (MZV ČR)

Mexiko

Do Mexika taktéž není potřeba vízum, pokud se nejedná o výdělečnou činnost. Délka pobytu je max. 180 dní. Pro delší pobyt nebo při jiném typu cesty (výdělečná činnost, studium) je nutné předem získat potřebné povolení nebo vízum na velvyslanectví v Praze.

Domů Fóra Výlet z USA do Kanady či Mexika

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 3 týdny.
Zobrazeny 2 příspěvky - 1 až 2 (z 2 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #17529 Odpovědět
    Otto
    Host

    Mám dotaz, od 15.3.2016 platí pro vstup na území Kanady formulář eTA. Pokud jsem to ale správně pochopil, jedná se pouze o vstup leteckou cestou. Pokud pojedu na 5 denní výlet do Kanady z USA, kde budu legálně na turistický pobyt, vyplněnou eTU nepotřebuji??

    #21415 Odpovědět
    Simona
    Host

    Mám dotaz ohledně cesty z USA do Mexika. Toto léto mám v plánu navštívit USA (1 měsíc na ESTU) a z USA pak chci letět do Mexika, kde mám v plánu být 6 měsíců. Moje otázka je, zda by byl problém kdybych se potom v budoucnu chtěla vrátit zpátky do USA? Protože na ESTU mohu být v USA 3 měsíce a Amerika nepočítá Mexiko jako opuštění USA. Nepočítá se to jako výjezd z USA ani v případě že poletím letadlem a v pase budu mít razítko? Jak mohu ideálně postupovat abych se mohl do USA klidně vrátit? Děkuji

Zobrazeny 2 příspěvky - 1 až 2 (z 2 celkem)
Odpověď na: Výlet z USA do Kanady či Mexika
Vaše informace: