Cestovní doklady a vízum do USA

autor | 4.2.2014

Cestovní pas

Cestovní pasPro cestu do USA je samozřejmě nutný cestovní pas. Doporučujeme mít ten s biometrickými údaji, resp. pro vstup do země v rámci bezvízového programu ESTA je takový pas povinný. V tomto pase jsou digitálně zaznamenány údaje o jeho majiteli včetně fotografie a otisků prstů. Zkontrolujte si platnost pasu. Po světě se obvykle vyžaduje, aby pas platil ještě nejméně půl roku od data plánovaného návratu.

Bezvízový program ESTA

Pokud cestujete do USA jako turista nebo za obchodními záležitostmi a splňujete několik podmínek, není potřeba žádat o vízum. Již několik let je Česká republika zařazena do bezvízového programu. Cestovní registraci ESTA si zařídíte on-line přes Internet a nemusíte nikam chodit. Pryč už jsou nekonečné čekací lhůty (týdenní, měsíční) na osobní návštěvu americké ambasády v Praze, kterou musel podstoupit úplně každý, kdo se chtěl podívat do USA za jakýmkoliv účelem.

Registraci ESTA si musíte vyřídit a mít ji schválenou ještě před odletem (před nástupem do letadla), doporučuje se tak činit nejméně 3 dny před odletem, ale raději mnohem dříve kdyby nastaly komplikace a bylo by potřeba žádat o vízum.

Podmínky pro registraci ESTA:

  • občan České republiky
  • biometrický pas
  • jeden pobyt v USA nepřesáhne dobu 90 dní
  • zakoupená zpáteční letenka dokazující, že do oněch 90 dní opustíte USA

Pokud cokoliv z toho nesplňujete, musíte žádat o vízum a podstoupit osobní pohovor. To se týká i nás, protože chceme v USA pobývat déle než 90 dní.

Pokud je registrace ESTA schválena, platí 2 roky. Během těchto 2 let lze do USA podniknout libovolný počet cest, ale žádná nesmí překročit těch 90 dní. Před každou cestou však musíte elektronicky svou registraci upravit a podat informace o nadcházející cestě.

Další informace: ESTA – cestování bez víz (stránky ambasády)

Nepřistěhovalecké vízum

Když nelze použít ESTA, je potřeba zažádat o vízum, v tomto případě tzv. nepřistěhovalecké (nechystáte se tam strávit zbytek života). Musíte nejprve na Internetu vyplnit formulář žádosti o vízum (má označení DS-160) a následně si domluvit osobní schůzku s konzulárním úředníkem na americké ambasádě v Praze.

Pokud se jedná o turistickou cestu (vízum B-2) jako v našem případě, je v podstatě celý pohovor o tom, že si úředník chce ověřit, že máte všechny potřebné doklady, že s vámi nebudou problémy a opravdu se po návštěvě USA chcete vrátit domů (a nelegálně nezůstat).

Při pohovoru předkládáte cestovní pas, fotografii, bankovní výpisy za poslední 3 měsíce (máte dost peněz na dovolenou?) a pracovní smlouvu (máte zaměstnání a nechystáte se nelegálně pracovat v USA?). Můžete přidat plán cesty, potvrzení o rezervaci ubytování, zvací dopis od známých v USA apod.

Další informace: Víza do USA (stránky ambasády)

Domů Fóra Cestovní doklady a vízum do USA

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 3 týdny.
Odpověď na: Cestovní doklady a vízum do USA
Vaše informace: